Webwinkel

Dissertatie

  • Beschreven wordt wat hoogbegaafdheid is en of het onderwijs moet worden aangepast aan leerlingen die van zichzelf zeer makkelijk leren.

    De problemen van zeer makkelijk en zeer moeilijk lerende leerlingen blijken vergelijkbaar te zijn. Voor beide groepen is aanpassing van het onderwijs noodzakelijk

    Tevens zijn de factoren weergegeven die bepalend zijn voor de mate waarin de wetenschappelijke kennis over het onderwijs aan zeer makkelijk lerenden wordt toegepast in het Nederlandse basisonderwijs.

  • Dit boek is onderdeel van de Meijers reeks. Deze reeks valt onder verantwoordelijkheid van het E.M. Meijers Instituut voor Rechtswetenschappelijk onderzoek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

  • “Dit boek zou verplicht beschikbaar moeten zijn voor:

    Alle betrokken partijen bij het onderwijs aan zmal-kinderen: onderwijzers, schoolmanagers, PABO docenten en leerlingen en iedereen die met beleid voor basisonderwijs bezig is. Scholen, gemeenteambtenaren met aandachtsterrein basisonderwijs, ministerie van onderwijs, PABO en PABO leerlingen.

    Ook journalisten en mediafiguren die over basisonderwijs en zmal kinderen berichten zouden deze kennis bij de hand moeten hebben”

Publieksboek deel 1 dissertatie

  • In Nederland zijn er alleen al in het basisonderwijs ruim 30.000 kinderen die zeer makkelijk kunnen leren. Hierdoor passen zij niet goed in het bestaande onderwijssysteem. Als het onderwijs aan deze kinderen niet aan hun leerbehoeften wordt aangepast, kunnen zij leer- en gedragsproblemen ontwikkelen. Deze problemen komen tot uiting in onderpresteren, belemmeringen in de ontwikkeling, blijvend motivatieverlies, verveling, sociale en emotionele problemen, depressieve stoornissen en psychische problemen.

    Problemen en ervaringen die kinderen op school en bij het leren opdoen, beïnvloeden namelijk niet alleen hun functioneren op de basisschool. Zij hebben ook een verregaande invloed op hun functioneren tijdens een vervolgopleiding en bij het vinden van aansluiting in de maatschappij. Wanneer deze kinderen niet goed worden begeleid, kunnen zij uiteindelijk uitvallen uit het onderwijssysteem. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat het onderwijs wordt aangepast.

  • Dit boek zet je als lezer op een fundamentele manier aan het denken over onderwijs en de vooronderstellingen die eraan ten grondslag liggen. Omdat het een samenvatting geeft over de wetenschappelijke kennis van onderwijs aan makkelijk lerenden of hoogbegaafden, gaat het in op verschillende visies op hoogbegaafdheid. Je ziet daardoor dat het huidige denken van de samenleving over onderwijs aan hoogbegaafden, gedragen wordt door bepaalde aannames. Dr. Willy de Heer laat bijvoorbeeld zien hoe de huidige spraakverwarring rond begrippen als talenten, vaardigheden en vermogens min of meer een gevolg zijn van de meervoudige intelligentietheorie van Gardner. En ook hoe deze spraakverwarring gevolgen heeft voor het onderwijs. [...]

    Kortom, een toegankelijk en vlot leesbaar boek niet alleen voor mensen die te maken hebben met zeer makkelijk lerenden, maar voor iedereen die over onderwijs nadenkt.

    https://wij-leren.nl/onderwijs-aan-zeer-makkelijk-lerenden-of-hoogbegaafden.php

Herken, Erken & Verander!

  • Hoe herken en erken je de mogelijkheden en beperkingen van moeilijk en makkelijk lerenden? En hoe kun je het onderwijs zo veranderen dat ook deze leerlingen worden uitgedaagd?

    Alle leerlingen bij de les is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van diverse wetenschapsdisciplines.

    Kernvraag: Hoe voorkom je dat deze leerlingen vastlopen?

  • In het boek met voorwoord van Ginny Vlieks (Landelijk coördinator Master Educational Needs, Hogeschool Utrecht) zijn casussen en concrete handreikingen opgenomen voor leraren in het po en vo. Tevens zijn, voor eigen gebruik, audiobestanden en bijlagen beschikbaar waarin casussen en onderwerpen meer in detail zijn uitgewerkt.

    Serious Learning Game® sluit naadloos aan bij dit boek.

  • "Dit boek brengt alledaagse schoolpraktijk tot leven! Vooral moeilijk lerende en makkelijk lerende leerlingen ervaren motivationele, sociale, emotionele en leerproblemen. Willy de Heer maakt inzichtelijk hoe leerkrachten deze problemen kunnen herkennen, ermee kunnen omgaan en deze problemen preventief kunnen ondervangen.”

  • "Dit boek brengt alledaagse schoolpraktijk tot leven! Vooral moeilijk lerende en makkelijk lerende leerlingen ervaren motivationele, sociale, emotionele en leerproblemen. Willy de Heer maakt inzichtelijk hoe leerkrachten deze problemen kunnen herkennen, ermee kunnen omgaan en deze problemen preventief kunnen ondervangen.”

  • “Voor alle leerkrachten en andere betrokken professionals werkzaam in het onderwijs: lees alsjeblieft dit pareltje van de hand van Willy de Heer!

    Waarom? Omdat:

    🍀Het op een respectvolle, duidelijke, neutrale en wetenschappelijk onderbouwde manier uitlegt waarom het belangrijk is om passend onderwijs te bieden aan kinderen die met hun intelligentie duidelijk afwijken van het gemiddelde.

    Willy de Heer omschrijft zowel de moeilijke lerende leerlingen (zwakbegaafd) als de makkelijk lerende leerlingen (hoogbegaafd). Juist door dit samen op te nemen, naast elkaar met inzichtelijk maken van de overeenkomsten én de verschillen, wordt het zo logisch dat ook de makkelijk lerenden dit net zo hard nodig hebben.

    🍀 Er aandacht is voor factoren die meespelen in het niet herkennen of erkennen van verschillen. Zoals het onderschatten van de aanpassingsproblemen, veronderstellingen en psychologische processen zoals o.a. cognitieve dissonantie en conformation bias aan de kant van volwassenen. Dit weten geeft met respect ruimte en een basis voor verandering.

    🍀 Omdat het ook praktische handreikingen geeft voor het herkennen, erkennen én aansluiten op verschillen. Want als je het herkent en erkent, wil je er natuurlijk ook iets mee kunnen!

    Ik heb het vanochtend in een ochtendje uitgelezen dus veel tijd hoeft het niet te kosten. Het is een cadeautje voor jezelf en je leerlingen.

    Veel plezier ermee!”

    LinkedIn post